Ново в сайта :

Съвременното Робство / De la servidumbre moderna (2009)

Публикувано от GPenev на 12/18/2013
Държава:  Франция / Година: 2009  / Жанр: Документален / Рейтинг: 7,8
Съвременното Робство / De la servidumbre moderna (2009)
Това е един документален филм на Жан Франсоа Биент и Виктор Леон Фуентес. Направен върху едноименната книга "De la servidumbre moderna". Книгата и филма се разпространяват абсолютно безплатно. Филмът поставя под прицел състоянието на днешните роби в рамката на тоталитарната пазарна система. Изважда на яве формите, под които са скрити основните форми на робство. Филмът е създаден с единствената цел да атакува управляващата световна организация и с намерение да назове нещата с истинските им имена, да разкрие скритата им същност.Текстът е написан в Ямайка през октомври 2007 г. а филмът е завършен в Колумбия през май 2009 г. 

Да назовем нещата с истинските им имена, да разкрием скритата им същност. Модерното робство е доброволно, одобрено от тези роби, които лазят по повърхността на земята. Те сами купуват стоките, които ги заробват всеки ден все повече. Робите сами си търсят работа, всеки път все по-безчовечна и отчуждаваща, която им се предоставя, ако докажат, че са добре дресирани. Те сами избират господарите, на които да служат.

За да може тази абсурдна трагедия да се случи, е необходимо да лишат тези роби от осъзнаването на собствената им експлоатация и тяхното отчуждаване. Това е причудливата съвременност на нашето време.

Подобно на роби от античността, служители от Средновековието или на работните класи от първите промишлени революции, днес сме част от една тотално поробена класа. Разликата е, че не знаем за своето робство и тези, които са наясно, избират да пренебрегнат това.

Те се отказват от съпротивата, която следва да бъде единствената истинска реакция на експлоатираните днес. Робите приемат без съмнение жалкия си живот, който е планиран за тях. Отричането и примирението са изворът на тяхното нещастие.

Книгата и филмът се разпространяват абсолютно безплатно и не са защитени от авторско право!


Съвременното Робство (2009) - Оценен от Георги Пенев на . Рейтинг: 4.3
Филмът е гледан пъти
 

Харесай Документални Бг във Фейсбук