Ново в сайта :

Войната срещу демокрацията / The War On Democracy

Публикувано от GPenev на 3/07/2014
Държава:  Великобритания / Година: 2007  / Жанр: Документален / Рейтинг: 8.2
Войната срещу демокрацията / The War On Democracy (2007)
Това е полемичен, романтичен и стряскащ документален филм на австралийския журналист Джон Пилджър. Темата е империализмът, кухите клишета на „свободния“ свят и бруталността на американските интереси в частност. Сред интервюираните са и мнозина представители на американския управляващ елит.

След като хунтата идва на власт през 1973 г. под натиска на САЩ започват агресивни пазарни реформи по теориите на Фридман. В Чили се провежда безогледна дерегулация, разграбване на обществената собственост под прикритието на закона, масова приватизация, нахлуване на чужди капитали и др. В началото на 1980-те, когато Фридман и Държавния Департамент на САЩ провъзгласяват „Чудото на Чили“, всъщност икономиката в страната е в кома: банките са източени, БВП рухнал с 19%, безработица, нищета и бездомни са набъбнали между 100 и 500%; спестявания и пенсионни фондове са стопени от инфлация.

Звучи познато, нали? Неслучайно. Родната криминална банда следва същите – вече дискредитирани – теории на Фридман за свободния пазар. Последиците: страната и обществото в руини и формиране на местна олигархия зад паравана на парламентарна демокрация.

Гледайте филма! Подобен материал почти никога не се появява в „свободната“ преса и такава журналистика заслужава подкрепата на публиката.


Войната срещу демокрацията (2007) - Оценен от Георги Пенев на . Рейтинг: 3.8
Филмът е гледан пъти
 

Харесай Документални Бг във Фейсбук